Gode råd

Nu når man har valgt at få hund, bør det også være ens største ansvar og interesse, at ens hund får et så godt liv som muligt.

For at dette skal lykkes bedst muligt, gælder det om at få lavet et så godt grundlag som muligt. Det vil sige, med det samme ens 8 ugers hvalp har fundet tryghed i dens nye familie og det nye hjem, skal man i gang med at socialisere og miljøtræne sin hvalp. Alt skal selvfølgelig foregå på en positiv måde, så det er vigtigt at man ikke udsætter hvalpen for større belastning, end hvalpen har det godt med.

Socialisering er, at hvalpen skal ud at lære at forholde sig til alle slags mennesker og dyr, på en hensigtsmæssig måde. Dette gælder alle slags mennesker, store & små, tykke & tynde, hvide & farvede og folk med forskellige handicaps osv. Det gælder også alle typer hunde, heste, katte, fugle og kreaturer m.m.

Miljøtræning er, at hvalpen lærer at færdes i alle mulige slags miljøer, på en hensigtsmæssig måde. Det kan være alt fra stille villaveje til banegårde, byggepladser, storbyer og børnehaver osv.

Jo bedre man har socialiseret og miljøtrænet sin hvalp, jo mere velafbalanceret bliver hunden som voksen, og jo nemmere er det at have den voksne hund med overalt.

Hvis man ser sin hvalp reagere med lidt usikkerhed, bør man blive på stedet og få stedet gjort positiv, inden man fortsætter. På denne måde får hvalpen ikke en dårlig association med stedet. Måden, man kan gøre stedet positivt på, er at give hunden lidt at spise, da mad er positivt afsmittende. Hvis hvalpen har behov for det, kan man sætte sig på hug, så hvalpen kan komme ind i mellem ens ben og føle sig tryg, imens den vænner sig til omgivelserne.

Foderaktivering: Hvis man vil gøre sig selv og sin hund en stor tjeneste, bør man plante en blomst i madskålen, og i stedet lade sin hvalp arbejde for al sin mad!

Den største ressource, vi har for at lære hvalpen noget, er fodret. Hvis vi så bare lader hvalpen få maden i madskålen, “smider vi en kæmpe ressource væk”. Desuden har alle hvalpe en medfødt mængde energi, som hvalpen er fremavlet til at bruge til arbejde. Der er selvfølgelig meget forskel på, hvilken race man har, og der er forskel fra individ til individ, hvor stor mængde energi den har. Hvis vi ikke giver hvalpen nogle opgaver i løbet af dagen, hvor den kan få brugt sin energi på en (for os) hensigtsmæssig måde, finder de fleste hunde selv på en måde at få brugt deres energi! Det kan så være, man pludselig i stedet står med en hund, der ødelægger ting, gøer, snapper eller lignende.

Ergo, den nemmest måde at udgå at nogle problemer i at opstå, er at lade hvalpen arbejde for føden. Om morgenen måler man simpelthen op, hvor meget hvalpen skal have at spise i løbet af dagen og deler det i 3 bunker. 1 bunke til næsearbejde, 1 bunke til problemløsning og 1 bunke til samarbejde.

Næsearbejdet er, hvor hvalpen skal søge efter maden ved hjælp af dens næse. Man spreder simpelthen en del af dens foder på græsplænen eller i huset og sætter den i gang med at søge efter det. Det er vigtigt, at hvalpen ikke har for nemt ved at se maden, for så bruger den bare øjnene. Den skal bruge næsen, det trætter meget mere. Det mest optimale vil være, hvis man kan få hvalpen til at søge tre gange tyve minutter om dagen.

Problemløsningsbunken skal bruges på at give hvalpen små udfordringer, hvor den selv skal finde ud af, hvordan den får fodret ud. På denne måde får hvalpen mere selvtillid og bliver mere psykisk velstimuleret. Hvalpen må ikke lære, at det kan svare sig at bide ting i stykker, så hvis hvalpen begynder at bide ting i stykker, så bør man stille og roligt fjerne det.

Samarbejdsbunken skal bruges til indlæring af en masse sjove og praktiske øvelser, f.eks. sit, dæk, pote og nikke osv. Med denne bunke er det samarbejdet med jer, der er hovedformålet, foruden at al nyindlæring trætter.

Hvis man bare lader hvalpen arbejde for sin føde, kan man som sagt undgå en del problemer. Desuden får hvalpen noget indhold i sin hverdag, og hvem vil ikke gerne have det!

 

Hvile/søvn: Stimulering og og diverse former for læring er vigtig i hundens opvækst, men hvile er en lige så vigtig faktor!

Langt de fleste hvalpeudfordringer jeg hører om i min hverdag som adfærdsbehandler og instruktør, er problemer der oftest opstår pga. manglende hvile, altså at hvalpen er overtræt og ikke har flere mentale ressourcer, hvilket så ofte kommer til udtryk ved overdreven hvalpeadfærd, såsom at gø “provokerende” bide i bukseben og nærmest gå til angreb på børn og voksne.

Min egen gyldne regel er at, en 8-14 ugers hvalp kan have mentale ressourcer til at være vågen i ca. 30 minutter og så har den brug for at sove i ca. 1½-2 timer, og sådan går dagen igennem indtil vi siger godnat.

Fra 14-16 uger er det ca. 40 min. vågen tid de kan have ressourcer til, derefter samme mængde søvn.

Fra 4-6 mdr. ca. 45 min. vågen tilstand, samme mængde søvn.

Derefter øges tiden stille og roligt til hunden er ca. 1 år. Når de er ca. 1 år, så kan de nok være vågen ca. 1 time ad gangen.

Som sagt er ovenstående blot en gylden regel, for selvfølgelig svinger det fra hvalp til hvalp, afhængig af race osv. Jeg ved mange hundeejere siger “årh min hvalp kan da være vågen meget længere, 2-3 timer ad gangen”, men når vi så snakker det mere konkret igennem, så tegner der sig oftest et billede af at ovenstående tidsrammer ofte passer meget godt, da langt de fleste af hvalpeejeres udfordringer med hvalpen, opstår når tidsrammen er overskredet.

Og ja, jeg ved godt at det virker modvisende at mine egne træningshold for 8 ugers hvalpe og frem, er 60 minutter, men jeg ved også at det er begrænset hvor mange hundeejere der gider at kører herud for kun 30 minutters træning, så derfor varer de 60 minutter, men jeg gør også meget ud af at forklare kursisterne at de ikke skal/må forvente at deres hvalpe kan koncentrere sig så længe.

Husk at hjælp dem med at få hvile nok, så undgår I mange problemer.

 

Egely Hunde ønsker jer alle en rigtig god fornøjelse med jeres hunde.

Hvis I har spørgsmål eller kommentarer, er I altid velkommen til at kontakte mig.